Vorig jaar augustus (2020) heb ik besloten om het roer definitief om te gooien. Ik speelde al langer met de gedachte om iets anders te gaan doen maar de vraag “wat dan?’’ bleek erg lastig na 23 jaar in verschillende functies, maar in hetzelfde vakgebied te hebben gewerkt.
Duidelijk was wel dat ik niet meer gelukkig werd van mijn werk: ik zat aan het plafond van mijn kennis als senior professional. Ik vond kennis delen en nieuwe mensen trainen nog steeds leuk, maar de vraag was altijd of zij ook dezelfde motivatie hadden en bleven houden. Ik was een vraagbaak, maar zélf nieuwe uitdagingen krijgen waardoor mijn nieuwsgierigheid weer gevoed werd… Dat werd helaas steeds minder en ik roestte vast.
Ook de high tech industrie begon me steeds minder te boeien. Veel dynamiek, maar ook ontzettend veel mails, veel schijven waarover beslissingen genomen dienden te worden genomen, deadlines en te horen krijgen dat de resultaten goed waren, maar altijd beter konden. Nu weet ik dat dit inherent is aan de commerciële sector, maar ik was er persoonlijk eigenlijk wel klaar mee.
Door een goede bekende kwam ik in aanraking met het vak van boomverzorging. Aangezien ik bijna 50 jaar ben is dit fysiek te hoog gegrepen voor mij, maar ik ging me verdiepen in de richting van boomadvies. En vanzelf kwam ik uit bij een 1-jarige opleiding (1 avond per week) tot boomtechnisch adviseur bij het Helicon in Eindhoven. Mijn passie voor de natuur heeft er van kleins af aan in gezeten. Ik was een echt ‘natuurkind’ en het liefst altijd buiten. Met de huidige klimaatcrisis is er veel vraag naar mensen met verscheidene specialisaties die bezig zijn met onderzoek en advies.
Omdat de opleiding behoorlijk kostbaar bleek, heb ik mijn werkgever gevraagd om financiële steun en hij was hiertoe bereid. Vervolgens heb ik het UWV benaderd om te bespreken of ik tijdelijk vrijstelling van sollicitatieplicht kon krijgen en tevens een leerwerk bedrijf mocht zoeken om de theorie van mijn opleiding aan te vullen met de erg belangrijke praktijkervaring. Na wat vertragingen kwam ik terecht bij een zeer behulpzame en meedenkende WW-coach die mij op basis van mijn plan liet weten dat het UWV wel degelijk maatwerk wil leveren als dat plan goed onderbouwd is en toekomstperspectief biedt.
Tegelijkertijd had ik contact met een zeer sympathieke adviseur Leerwerkloket van het Rijk van Nijmegen over de transitievoucher die beschikbaar kan worden gesteld aan o.a. mensen zoals ik, mits je wilt gaan werken in een kansberoep aangemerkt door het UWV en jouw motivatie/ plan helder en haalbaar ingeschat wordt.
Dit is tot mijn grote vreugde allemaal gelukt, mede dankzij de bijzondere steun van eerdergenoemde partijen. Ik hoop eind november af te studeren als boomtechnisch adviseur. Ik werk 4 dagen per week als boomtechnisch medewerker bij een landelijk werkend adviesbureau en volgend jaar hoop ik mijn Europese certificering te gaan behalen.
Ik geniet weer van mijn vak, heb leuke collega’s van wie ik veel kan leren, ben de helft van de week buiten bezig met de bomen in ons stedelijk gebied te onderzoeken en pleit zoveel mogelijk voor hun behoud bij verschillende. Ik zal niet ontkennen dat het hard werken is – het vereist doorzettingsvermogen, moed en overtuigingskracht - en soms heb ik ook mijn momenten van menselijke twijfel, maar ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze omdat dit past bij mijn passie en daar krijg ik meer energie van dan mijn dagelijkse ‘kunstjes’ doen binnen mijn comfortzone. Uiteraard een persoonlijke keuze maar zeker de moeite van het overwegen waard als je dat gevoel herkent.
Wil jij, net als Nanette, graag in gesprek over onze transitievoucher? Ontdek wat er in jouw situatie mogelijk is door je aan te melden voor een gesprek met een van onze adviseurs via onderstaande knop.