Hét startpunt voor leren en werken!

Iedere inwoner van het Rijk van Nijmegen met scholings- en loopbaanvragen kan kosteloos bij ons terecht voor onafhankelijk advies en loopbaanbegeleiding op maat. Tevens zijn wij een deskundig gesprekspartner voor werkgevers bij vragen over het opzetten van leerwerktrajecten en scholingsmogelijkheden.

Kiezen voor de ICT

De Informatie en Communicatie Technologie (ICT) houdt zich bezig met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, applicaties, databanken en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software hoort hierbij. 

ICT en techniek 
ICT heeft meestal als doel om de bedrijfsprocessen te ondersteunen.  
De meeste mensen in de ICT werken in: 

👉 ICT beheer: het beheer en testen van software, applicaties, netwerken en hardware. Voorbeelden van beroepen zijn servicedeskmedewerker, functioneel beheerder, applicatiebeheerder, netwerkbeheerder en tester. 
👉 ICT ontwikkeling: het ontwerpen en maken van computerelektronica, zoals chips, processors en modems. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door hardware engineers, het ontwerpen en programmeren van applicaties en media, zoals games en apps. Denk bij ontwerpers van applicaties aan functioneel ontwerpers, software architecten en datawarehouse ontwikkelaars. Voorbeelden van beroepen als programmeur zijn software engineer, Java programmeur, systeemengineer, frontend en backend developer, webdeveloper, Business Intelligence Developer, Cloud Engineer en multimedia vormgever. 
👉 ICT consultancy: advies op het gebied van inrichting van ICT infrastructuur en systemen in een organisatie. In dit soort beroepen is meestal de combinatie te vinden tussen ICT en bedrijfskunde. Voorbeelden van beroepen: data scientist, ICT Manager en ICT Consultant 

Ontwikkelingen 
De digitalisering heeft door de coronacrisis en het vele thuiswerken een extra impuls gekregen. 

  • Denk aan virtuele werkplekken, gegevensbeveiliging en videobellen. 
  • Bij de inrichting van de ICT kijkt men steeds vaker naar het complete bedrijfsproces en niet meer per afdeling. Zo kan men bijvoorbeeld alle documenten en correspondentie binnen één proces opslaan in één documentmanagementsysteem. 
  • Een andere trend is het werken met Big Data. Door de analyse van steeds meer data, bijv. uit sociale media, kan men betere voorspellingen doen, die kunnen bijdragen aan efficiëntere bedrijfsprocessen. 
  • Ook kiest men steeds vaker voor cloudoplossingen. De software staat dan niet meer op een lokale server, maar bij een extern data center. ICT beveiliging wordt daarmee nog belangrijker. 

Kans op werk 
De kansen binnen de ICT zijn goed tot zeer goed. De meeste kans op ICT werk ligt op hoger beroepsniveau. De vraag naar ICT’ers met specifieke en actuele vakkennis, zoals programmeervaardigheden en ICT beveiliging, blijft sterk toenemen.  

Opleidingen 

  • Voor het beroep van ICT’er is meestal een HBO opleiding nodig.  
  • Daarnaast zijn er heel veel vakspecialistische cursussen, met name op het gebied van programmeertalen zoals JAVA of PHP. 
  • Online zijn er veel (gratis) cursussen te vinden. 
  • Gebruik de gratis online trainingen om te ontdekken of dit werk echt bij je past en of je er aanleg voor hebt. 

Aan de slag in de ICT 
💡 Wil je meer weten over beroepen in de ICT? 

  • Op TekkieWorden ontdek je welk tech-beroep bij je past en hoe je kunt starten in ICT. 
  • Check op de Nationale Beroepengids welke ICT beroepen er allemaal zijn. 
  • Op bekijkjetoekomst.nl vind je informatie en filmpjes over ICT functies op mbo niveau en leren in de praktijk. 
  • Kijk op kiesMBO.nl voor informatie over beroepen en opleidingen in de ICT. 

Steeds meer bedrijven bieden omscholingstrajecten voor zij-instromers aan en leiden mensen zelf op. Ook gemeenten en UWV hebben trajecten in samenwerking met opleiders. 

  • Zoek op indeed.com naar vacatures in ICT. 
  • Verschillende hogescholen zijn aangesloten bij Make IT Work. Zij hebben omscholingstrajecten op hbo niveau. Bekijk hier een leerwerktraject van Make IT Work.
  • Bekijk de websites van ICT-bedrijven. Vacatures zijn vaak ook op hun eigen website te vinden. 
  • Kijk op leerwerkloket.nl hoe je online een leerbaan kunt vinden. 
  • Zoek ook op werk.nl naar (leer)banen. Op leerbanenmarkt.nl vind je leerbanen op mbo-niveau.